Uprawa ogórków w polu i pod nieogrzewanymi osłonami

Literatura fachowa
14.99
PLN
Uprawa ogórków w polu i pod nieogrzewanymi osłonami
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Cena: 14,99 zł
Cena netto: 12,19 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

1309

Producent:
-

Tytuł:  Uprawa ogórków w polu i pod nieogrzewanymi osłonami
 
Autor: T. Pudelski, J. Lisiecka
Wydawca: Plantpress
Rok wydania: 2006
Liczba stron: 121
Wymiary: 150x210mm
Okładka: miękka
ISBN: 83-89874-42-3 

 
 
W drugim wydaniu tej publikacji staraliśmy się na podstawie badań własnych i naj­nowszej literatury uaktualnić informacje o towarowej i amatorskiej uprawie ogórków przeznaczonych głównie do spożycia na surowo oraz do kwaszenia — na „mało-solne", jak i do dłuższego przechowywania — lub do konserwowania. Znajdziecie w niej Państwo miedzy innymi dane o rejonach, w których panują najkorzystniejsze warunki do uprawy tego gatunku, o wymaganiach klimatycznych, wodnych, glebo­wych i pokarmowych ogórka. Szczegółowo opisujemy także metody przyspieszania zbiorów tego warzywa w uprawie polowej z bezpośredniego siewu i z rozsady oraz uprawę w tunelach niskich i wysokich bez ogrzewania technicznego. Prezentujemy również opracowaną w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu, dokładnie sprawdzoną, oryginalną metodę produkcji rozsady ogórków w wysokim tunelu foliowym ogrzewanym tylko biologicznie. Rozsada ta może być gotowa do sadzenia w tunelach nieogrzewanych — w cieplejszych rejonach kraju — już w pierwszej dekadzie kwietnia.
 
Uwzględniliśmy także uwarunkowania wynikające z wstąpienia Polski do Unii Europejskiej dotyczące, między innymi, nazewnictwa związanego z charakterystyką odmian, możliwości prowadzenia produkcji integrowanej i ekologicznej oraz zasad postępowania biorącego pod uwagę ochronę środowiska, w tym wpływu gospoda­rowania rolniczego na występowanie azotanów w wodach gruntowych i powierzch­niowych. Ze względu na znacznie poszerzoną pod względem ilości i jakości podaż nawozów mineralnych, uwzględniliśmy niektóre z nich w zaleceniach dotyczących nawożenia mineralnego, fertygacji i przygotowania podłoży organicznych.
 
Produkcja ogórków podanymi w tej książce metodami, przy stosunkowo niskich kosztach, może być sposobem na sprostanie konkurencji na otwartym rynku europejskim, a coraz liczniejszej rzeszy konsumentów może zapewnić dostarczenie w dłuższym okresie warzywa cenionego głównie ze względu na swe alkalizujące
działanie w procesie trawienia.
 
Autorzy

 

 

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl